Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z rozruchem ciepłego silnika VT500C 86r.
Autor Wiadomość
kolin17_71 

Motocykl: Vt 500
Wiek: 28
Dołączył: 24 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: rzeszów
Wysłany: 2019-08-10, 21:08   problemy z rozruchem ciepłego silnika VT500C 86r.

Witam, koledzy problem jak w temacie. po dłuższej jeździe gdy zgaszę motor i próbuje go odpalić praktycznie od razu ( 3-5 min) rozrusznik nie może wykonać obrotu, nawet jeżeli wykona to motor nie odpala. jak motor ostygnie lub jest całkiem zimny to pali na dyg ( na widok kulczyka :) ). miał może ktoś z was taką przypadłość ? raz gdy mi się śpieszyło odpaliłem motor na pych, wystarczył 1 obrót wału i silnik zaskoczył.
muszę się pozbyć dolegliwości bo boję się że zgarze motor kiedyś zgaszę motor na stacji i nie odpalę
 
 
AMarek 

Motocykl: Vt 500 C 85r.
Wiek: 63
Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2019-08-10, 22:48   

Ja miałem. opis np tu: https://www.shadow.org.pl...pic.php?t=22001
 
 
Marlboro 
Tomek


Motocykl: VT500C 86r
Wiek: 35
Dołączył: 31 Sie 2011
Posty: 929
Skąd: Suskowola /WRA
Wysłany: 2019-08-10, 23:10   

1. Nie czytałem całego tematu bo trochę tam czytania jest - a i objawy różne (dławienie się - tematyka gaźnikowa itp)
2. Ja obstawiał bym rozrusznik - regeneracja lub wymiana
-- ale sprawdż napięcie na aku w czasie jak nie chce odpalać
-- sprawdź napięcie na styku rozrusznika
(na ali lub allegro są małe voltomierze za parę groszy idealne do takiego wykorzystania)
_________________
Maruda od urodzenia :omg:
 
 
 
Panoramiks 
/Xexepan/ Sławek


Motocykl: VT 1100 C 88r
Wiek: 33
Dołączył: 06 Cze 2014
Posty: 1509
Skąd: Sanok
Wysłany: 2019-08-11, 08:29   

U mnie winowajcą czegoś takiego w VT500 był słaby akumulator
_________________
NIL MORTIFI SINE LUCRE
 
 
Syrnik19 
Show must go on

Motocykl: Honda VT 500 83' & 85'
Wiek: 32
Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 110
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2019-08-11, 20:44   

U mnie również w mojej pierwszej VT miałem identyczne objawy..w kolejnych moto zaobserwowałem taki sam stan rzeczy, który pomału idzie ku gorszemu..tj: zimny pali od strzała ciepły trzeba chwilkę odczekać..aku sprawne lądowanie też, gaźniki zrobione były przewody itd.. widocznie ten typ tak ma ja się tym nie przejmuje bo jak gdzieś pojadę to zazwyczaj chwilę zejdzie mi pozwiedzać zrobić foty i moto zapali..widocznie ten typ tak ma..ot taka przypadłość :)
 
 
 
Okarynek 


Motocykl: Honda VT500c 1986
Wiek: 62
Dołączył: 23 Paź 2018
Posty: 37
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2019-08-11, 21:13   

:thx: Witam!
Moją księżniczka odpala,bez problemu zimna czy gorąca.Ma zapodane świece irydowe :ride:
_________________
Lepiej milczeć i być uważanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
 
 
Marlboro 
Tomek


Motocykl: VT500C 86r
Wiek: 35
Dołączył: 31 Sie 2011
Posty: 929
Skąd: Suskowola /WRA
Wysłany: 2019-08-12, 01:00   

Syrnik19 napisał/a:
U mnie również w mojej pierwszej VT miałem identyczne objawy..w kolejnych moto zaobserwowałem taki sam stan rzeczy, który pomału idzie ku gorszemu..tj: zimny pali od strzała ciepły trzeba chwilkę odczekać..aku sprawne lądowanie też, gaźniki zrobione były przewody itd.. widocznie ten typ tak ma ja się tym nie przejmuje bo jak gdzieś pojadę to zazwyczaj chwilę zejdzie mi pozwiedzać zrobić foty i moto zapali..widocznie ten typ tak ma..ot taka przypadłość :)


To nie jest stan normalny i może się pogorszyć, gorzej jak ci kiedyś zgaśnie z jakiegoś powodu w miejscu gdzie nie bardzo można stać ;-)

Pytanie jedno - może lekko banalne i ... ale czy wam jak nie chce odpalić kręci rozrusznik czy nie (ja rozumiem że nie kręci). A tu trochę co do samego akumulatora trochę dziwny objaw w czasie jazdy jest ładowany - tuż po wyłączeniu powinien być najbardziej skory do odpalania. Ale za to rozrusznik jest ciepły - elementy się rozgrzewają i rozszerzają co może stanowić dość poważny problem - po ostygnięciu wracają do normy.

Ale czy tak czy siak kontrolnie trzeba napięcia sprawdzić coby się nie na rozbierać na darmo.
_________________
Maruda od urodzenia :omg:
 
 
 
Sebastian 
SEBA


Motocykl: Honda VT 500 C Shadow PC08 84r FZI
Wiek: 43
Dołączył: 31 Maj 2010
Posty: 872
Skąd: zielona góra
Wysłany: 2019-08-12, 05:33   

Ja miałem podobny przypadek, zimny pali a ciepły silnik problem.
1 przyczyna to rozrusznik tuleje itd.
2 akumulator
_________________
Tylko ja wiem ze jutro bedzie lepszy dzien.
 
 
AMarek 

Motocykl: Vt 500 C 85r.
Wiek: 63
Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2019-08-12, 17:44   

Marlboro napisał/a:
... ale czy wam jak nie chce odpalić kręci rozrusznik czy nie (ja rozumiem że nie kręci). A tu trochę co do samego akumulatora trochę dziwny objaw w czasie jazdy jest ładowany - tuż po wyłączeniu powinien być najbardziej skory do odpalania....

W moim rozrusznik kręcił ale jakby trochę wolniej, zapalał bez problemu na pych, zauważyłem że nie ma iskry na świecach, napięcie było trochę obniżone, sprawdziłem napięcie oscyloskopem i okazało się że w momencie sprężania napięcie spada poniżej 7 V i moduł nie generuje iskry. Rozrusznik miał zużyte szczotki i komutator, po remoncie na tym samym akumulatorze zapalał. oczywiście tak było na rozgrzanym silniku.
 
 
Maruda 


Motocykl: Shadow VT750 83r.
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 245
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-08-16, 00:48   

Rozrusznik ma przebicie na wirniku wymontuj i wyślij do Suwałk
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM