Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziura w tłoku, wymiana
Autor Wiadomość
mucha055 

Motocykl: Honda vt 500c
Dołączył: 22 Wrz 2016
Posty: 5
Skąd: Nowt Sącz
  Wysłany: 2022-06-14, 09:52   Dziura w tłoku, wymiana

Cześć wszystkim, jestem posiadaczem hondy vt500c 1986r.
Tydzień temu jadąc traskę brakło mi paliwa, doczłapałem się na stacje i po zatankowaniu i odpaleniu od razu słyszałem, że coś jest nie tak, przedni cylinder nie pracował i pluł olejem z rur.
Wczoraj ściągnąłem pokrywe, zawory i górną część cylindra, dostałem się do tłoku od góry. Jak się okazuje tłok ma okrągłą dziurę +/- 2 cm średnicy na środku. Rzecz jasna tłok do wymiany.

Pytanie brzmi czy jestem w stanie dostać się do tłoku i go wymienić bez wyciągania silnika z ramy? Nie jestem doświadczonym mechanikiem więc mile widziane wszelkie komentarze co by tu zrobić żeby było dobrze :)
 
 
Todek 
Lone Rider


Motocykl: VTX 1800 C 03 XL 650 V 04
Wiek: 54
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 9335
Skąd: Kostry/Parczew/LPA
Wysłany: 2022-06-14, 10:52   

mucha055 napisał/a:
Pytanie brzmi czy jestem w stanie dostać się do tłoku i go wymienić bez wyciągania silnika z ramy?

\Nie jesteś w stanie. Trzeba rozpołowić silnik.
_________________
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
Car Wszechrosji Piotr I - Ukaz o Badaniu Świadków".

Moje moto:
WSK 125 M06 B3 85
 
 
 
Woder 
Woder


Motocykl: VT 500 C 86, WSK M06 KOS 85
Wiek: 49
Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 614
Skąd: Nysa, Malary
Wysłany: 2022-06-14, 11:51   

Da się wymontować tłok bez rozpoławiania, ale trzeba pamiętać o ustawieniu rozrządu.
_________________
Vel Thomas
 
 
mucha055 

Motocykl: Honda vt 500c
Dołączył: 22 Wrz 2016
Posty: 5
Skąd: Nowt Sącz
Wysłany: 2022-06-14, 12:20   

Woder napisał/a:
Da się wymontować tłok bez rozpoławiania, ale trzeba pamiętać o ustawieniu rozrządu.


Robiłeś to kiedyś może?
 
 
Todek 
Lone Rider


Motocykl: VTX 1800 C 03 XL 650 V 04
Wiek: 54
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 9335
Skąd: Kostry/Parczew/LPA
Wysłany: 2022-06-14, 12:34   

Woder napisał/a:
Da się wymontować tłok bez rozpoławiania

No tak masz rację. Rozpędziłem się. Pomyślałem o korbowodzie. :mrgreen:
Tylko czy da się zdjąć cylinder bez wyjmowania silnika?
_________________
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
Car Wszechrosji Piotr I - Ukaz o Badaniu Świadków".

Moje moto:
WSK 125 M06 B3 85
 
 
 
Woder 
Woder


Motocykl: VT 500 C 86, WSK M06 KOS 85
Wiek: 49
Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 614
Skąd: Nysa, Malary
Wysłany: 2022-06-14, 12:53   

Todek napisał/a:
Woder napisał/a:
Da się wymontować tłok bez rozpoławiania

No tak masz rację. Rozpędziłem się. Pomyślałem o korbowodzie. :mrgreen:
Tylko czy da się zdjąć cylinder bez wyjmowania silnika?

Właśnie nie pamiętam, robiłem to dziesięć lat temu.
_________________
Vel Thomas
 
 
Woder 
Woder


Motocykl: VT 500 C 86, WSK M06 KOS 85
Wiek: 49
Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 614
Skąd: Nysa, Malary
Wysłany: 2022-06-14, 13:00   

Warto spróbować jak nie wyjdzie cylinder to wtedy trzeba będzie go wymontować. Wiem że ten pierwszy cylinder (czyli bliżej koła przedniego) to jakoś lepiej wychodził. Ale sama przyczyna wypalenia tłoka może być zagadką. Wymieni się tłok i może być za chwilę to samo. Proponuję zapytać Marudę forumowego mechanika.
_________________
Vel Thomas
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 52
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 736
Skąd: Chełm
Wysłany: 2022-06-14, 15:05   

Popatrz czy któryś zawór nie jest krzywy
Poza tym wyjęcie czy włożenie silnika w VT500 jest do wykonania w jedna osobę wiec czy warto tak się męczyć?
 
 
mucha055 

Motocykl: Honda vt 500c
Dołączył: 22 Wrz 2016
Posty: 5
Skąd: Nowt Sącz
Wysłany: 2022-06-21, 13:31   

Udało mi się ściągnąć cylinder i tłok, teraz wystaje ramię (nie wiem jaka się fachowo nazywa) które trzyma tłok. Pytanie teraz czy znacie może jakąś metodę żeby sprawdzić czy pod tym ramieniem nie ma jakichś kawałków metalu z tego rozwalonego tłoka i jak je usunąć? Jest tam mocno ograniczony dostęp a pracuje na silniku w motocyklu, nie dam rady go rozpołowić

Dzięki za odpowiedzi :)
 
 
mucha055 

Motocykl: Honda vt 500c
Dołączył: 22 Wrz 2016
Posty: 5
Skąd: Nowt Sącz
Wysłany: 2022-06-22, 10:18   

Zrobi?em p?ukank? rop?.

Teraz tylko problem jest taki, ?e nie mog? znale?? nigdzie do kupienia t?oka do vt 500, nie macie pomys?u gdzie mog? dosta??
 
 
Wegrzyn 

Motocykl: Honda Shadow 1100 Aero
Dołączył: 05 Cze 2022
Posty: 4
Skąd: Monschau
Wysłany: 2022-06-22, 11:46   

https://www.ebay.de/itm/252440510941

nie wiem, czy to jest to czego szukasz.

ewentualnie uzywane jeszcze znalazlem:
https://www.restposten-pf...orne-mit-kolben
 
 
mucha055 

Motocykl: Honda vt 500c
Dołączył: 22 Wrz 2016
Posty: 5
Skąd: Nowt Sącz
Wysłany: 2022-06-26, 10:42   

Wegrzyn napisał/a:
https://www.ebay.de/itm/252440510941

nie wiem, czy to jest to czego szukasz.

ewentualnie uzywane jeszcze znalazlem:
https://www.restposten-pf...orne-mit-kolben


Dzięki za odpowiedź. 360 euro niestety troche dużo, a z tym drugim linkiem troche się obawiam bo nie ma tam żadnego kontaktu do sprzedawcy i do końca nie wiem w jakim stanie jest ten tłok
 
 
Wegrzyn 

Motocykl: Honda Shadow 1100 Aero
Dołączył: 05 Cze 2022
Posty: 4
Skąd: Monschau
Wysłany: 2022-06-26, 12:38   

Wejdź na stronę główna i na Impressum. Jest numer telefonu i mail.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM