Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowe światła LED i Lightbary podłączenie
Autor Wiadomość
BOBIN 

Motocykl: Honda Shadow VT750 C2, 2001
Wiek: 40
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 74
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2021-01-31, 21:13   

No zobaczymy, ja chce je zamontować nisko żeby świeciły tuż nad powierzchnią (gmole) i ewentualnie trochę na boki żeby doświetlały pobocza, rowerzyści, piesi itp.
Co do tego co pisał shad'OS, że kierowcy mylą moto z samochodem to z własnego doświadczenia wiem, że jedno światło sprawia wrażenie jakby z naprzeciwka jechał samochód i był daleko bo samochodowe dwa światła zlewają się w jedną jeżeli samochód jest daleko ale na to wpływ ma jeszcze dużo innych czynników jak moc światła, pogoda itp. Dlatego uważam, że więcej świateł oczywiście z umiarem) raczej pomaga niż przeszkadza.
 
 
BOBIN 

Motocykl: Honda Shadow VT750 C2, 2001
Wiek: 40
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 74
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2021-02-07, 09:50   

Cześć ponownie.
Na wstępie publiczne dzięki krzynol za podarowanie i przesłanie przekaźników.
Na razie podłączyłem je na sucho i LEDy świecą. Chciałbym żeby osoby które interesowały się tym tematem i się znają zerknęły na schemat czy na pewno dobrze podłączyłem. Niby wszystko świeci ale nie chciałbym żeby podczas dłuższej jazdy zaczęła mi się instalacja jarać.
Zasilanie będę brał z gniazda zapalniczki która ma swój bezpiecznik (w tej chwili nie pamiętam jaki) umiejscowiony w lampie głównej przedniej i zasilanie pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka czyli tak jak chciałem. Dalej to już nowa instalacja.
Link do zdjęcia schematu.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f7c829ae9fa89283
Z góry dzięki za porady.
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 51
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 495
Skąd: Chełm
Wysłany: 2021-02-07, 10:37   

BOBIN - skoro gniazdo zapalniczki ma swój bezpiecznik to ten układ będzie poprawnie działał.
 
 
Marcik 1100 


Motocykl: Shadow 1100 1986
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-07, 15:17   

Tak, będzie działał, jeżeli zostanie wykonany zgodnie ze schematem.
Osobiście wszędzie gdzie dokładam przekaźniki, dodaję jeszcze diodę przepięciową pomiędzy stykami zasilającym cewkę przekaźnika, aby zabezpieczyć pozostałą elektronikę.

Pozdrawiam
 
 
BOBIN 

Motocykl: Honda Shadow VT750 C2, 2001
Wiek: 40
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 74
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2021-02-07, 21:38   

Takie LEDY jaki powinny mieć bezpiecznik?
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 51
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 495
Skąd: Chełm
Wysłany: 2021-02-07, 21:45   

Przy większości LEDów to w zasadzie nawet 1A wystarczy :-)
Zastosuj najmniejszy jaki znajdziesz np 5 czy 7.5A
 
 
BOBIN 

Motocykl: Honda Shadow VT750 C2, 2001
Wiek: 40
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 74
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2021-02-07, 22:29   

Ok. Dzięki, bo tak się zastanawiam czy może jeszcze jednego nie dać dla samego układu LED, czyli za zapalniczko.
 
 
krzynol 


Motocykl: Shadow Spirit VT750C2 RC53 2008
Wiek: 46
Dołączył: 29 Paź 2018
Posty: 257
Skąd: 3miasto
Wysłany: 2021-02-08, 08:44   

będzie gitara, sam obwód ledów możesz zabezpieczyć, ale jak Marecki napisał, malutki bezpiecznik 5A
_________________
Kontakt do mnie
W garażu:
SKODA Superb 2FL 2.0TDI 170KM 2014 4x4
SKODA Fabia 2FL 1.2TSI 86KM 2011
MZ TS125 10KM 1977
HONDA Shadow Spirit VT750C2 45KM 2008
 
 
Broda 

Motocykl: VT600
Dołączył: 26 Kwi 2020
Posty: 4
Skąd: Rybnik i okce
Wysłany: 2021-02-13, 00:19   

BOBIN napisał/a:
Cześć ponownie.
Na razie podłączyłem je na sucho i LEDy świecą.


Jak już wrzucisz na moto - daj foto :)
 
 
BOBIN 

Motocykl: Honda Shadow VT750 C2, 2001
Wiek: 40
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 74
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2021-02-13, 21:24   

Link jak by ktoś się pytał po co i jak działa przekaźnik tak jak ja wcześniej :lol: :
https://www.youtube.com/watch?v=5QWZllRVJMk

Wszystko w trakcie roboty, instalacja zrobiona ale same LED'y ustawię wiosną żeby się przejechać i sprawdzić także i wtedy zdjęcia podeślę a i może jakieś pierwsze wrażenia - mam nadzieję, że pozytywne.
Oczywiście już mam następny pomysł :-D zamontować głośniejszy sygnał typu fanfarę ale żeby była jak najmniej widoczna a głośna :chytrusek:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM