VARTA czy YUASA
Odpowiedz do tematu

: Jakiej marki akumulator?
Drodzy koledzy i koleżanki.

Mam pierwsze objawy końca życia mojego akumulatora w VT 1100. W związku z tym mam pytanko jak w temacie czyli: jakiej marki aku polecacie? Jest tego trochę i nie wiem na co się zdecydować a nie chcę oszczędzać tylko kupić coś dobrego. Czekam na wsze sugestie i od razu powiem że szukałem na forum i nic nie znalazłem :->

Pozdrawiam

:
Tak po prawdzie to akumulatory poprawiły swoją jakość, bo w więszkości płyty są kopertowane czyli izolowane od siebie, a reszta to masa czynna czyli ta która przewala prądzik i w jedną i w drugą. Europejskie firmy produkujące muszą spełnić szereg warunków by sprzedawać na rynku nosniki energi. Ekologia wymusiła na producentach dośc wysoki poziom auomatyzacji na produkcji. Nie kupowałbym niczego z rynku azjatyckiego. Amerykański Excide i tak wchłonął większą część producentów, ale niektórzy utrzymują starą firmową nazwę. Tak więc możesz śmiało szukać aku Varty lub Hagen, lub Enersys - to tak ze strony niemieckiej. Grecki Sunlight lub Germanos ( to to samo) też jest napompowany amerykańskim kapitałem i niemiecką technlogią. Przy obecnych akumulatorach zasada podstawowa to by aku pracował i nie stał długo w bezruch bo wtedy następuje zasiarczenie i w zasadzie proces niedowracalny. Pozostaje kwestia ceny bo po co przepłacać.

Blazimir
[Usunięty]
:
YUASA. I nie ma mocnych. :mrgreen:

:
Wybór padnie chyba na Yuase bo takowyż mam i chyba siedzi w moto już długo. Niestety cena powala bo w sklepie motoryzacyjnym zażyczyli sobie za sprowadzenie 500zł :shock: Ale znalazłem w internetowym sklepie Motobot za 300zł.

:
Ja kupiłem ten i też działa :chytrusek:

Blazimir
[Usunięty]
:
Cena powinna wynosić do 300 zł. Mysle jednak, ze nie masz co zalowac na akumulator tej klasy. Wszak toz to najwyzsza polka ;-)

:
Blazimir napisał/a:
Cena powinna wynosić do 300 zł. Mysle jednak, ze nie masz co zalowac na akumulator tej klasy. Wszak toz to najwyzsza polka ;-)

Ten akumulator też zakupię ponieważ na moim maleństwie nie oszczędzam :-)

Belgu
[Usunięty]
:
Uwazam, ze marka nie do zdarcia jest Yuasa!

Mam juz 2gi akumulator tej firmy i motocykl zawsze opdpala od 1ego dotkniecia!

A na 1szym Honda przejechala 10 lat!

: Akumulator ??
Witam, niestety siadł mi akumulator całkowicie ( na dodatek nie był dedykowany do mojego moto)..... czy macie Koledzy jakieś sprawdzone i tanie marki akumulatorów, jak narazie najtańszy zamiennik znalazłem Varty za 270 zł.. dodam że potrzebne sa parametry Napięcie: 12 V, Pojemność: 11,2 Ah, Prąd rozruchu: 230 A... i właśnie ten prąd rozruchu jest duży, gdyby nie to to jest kilka tańszych :-( ......dzięki za jakiekolwiek sugestie. pozdrawiam

:
Made in Taiwan za 190zł + koszt przesyłki

http://sklepmotocyklowy.p...ial=akumulatory

i to chyba bedzie najtańsza alternatywa... chyba ,że pokombinujesz z wymiarami i dopasujesz coś wielkosciowo i odpowiadającego parametrami

szkoda czasu na narzekanie!!! czas leci...
:
-gumis- napisał/a:
Made in Taiwan za 190zł + koszt przesyłki

http://sklepmotocyklowy.p...ial=akumulatory

i to chyba bedzie najtańsza alternatywa... chyba ,że pokombinujesz z wymiarami i dopasujesz coś wielkosciowo i odpowiadającego parametrami

Coś nie tak z linkiem, w dziale akumulatory pojawia się taki oto napis "Brak produktów w wybranym dziale. ". :-(

:
Ja nie wiem skąd wy bierzecie te ceny ostatnio polazłem do sklepu motoryzacyjnego i załatwili mi aku(12V/ 12Ah) za 120 zł + 2x butelki elektrolitu za ok 8 zł /szt i dział mi on do dziś. Czyli 2-gi sezon. (chyba ze ceny znowu poszły do góry)

:
hmm... no właśnie cały problem polega głownie na wielkości prądu rozruchu,zgodnie z instrukcja potrzebuje 230 natomiast wszystkie te tańsze w których pojemność i napięcie jest takie jak trzeba mają dużo słabszy prąd rozruchu, jeśli znajde np 220 czy 210 to może kupie ale niestety nie ma :-/ . z tych tanich to zdarza się że maja między 130-190 :-|

kuba1100
[Usunięty]
:
mariioo napisał/a:
hmm... no właśnie cały problem polega głownie na wielkości prądu rozruchu,zgodnie z instrukcja potrzebuje 230 natomiast wszystkie te tańsze w których pojemność i napięcie jest takie jak trzeba mają dużo słabszy prąd rozruchu, jeśli znajde np 220 czy 210 to może kupie ale niestety nie ma :-/ . z tych tanich to zdarza się że maja między 130-190 :-|

Myślę, że te 230A prądu rozruchu to lekka przesada. 400A wystarcza do rozruchu dużego diesla z 4 lub 6 cylindrami (no tu już lepiej 600A). Przy prądzie wzbudzenia te 50-60A różnicy to niewiele, a cenowo to przepaść. Kup tańszy i śmigaj, a jeżeli zauważysz NAPRAWDĘ jakieś problemy z rozruchem to do przyszłego sezonu odłożysz kasę na ten super wypasiony aku. A "stary" zostawisz w rezerwie, ładując go co miesiąc przez 1 dzień.

:
Tez tak uważam Co za problem jak zauważysz że będziesz miał problem z zapalaniem to go będziesz doładowywał co jakiś czas. Ale ja naprawdę kupiłem ten z naj naj tańszych i jak do tej pory doładowałem 1 raz (nawet nie wiem jaki mam rozruch ale cena mówi sama za siebie )

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum