/
Forum SHOC.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zarówka reflektora
Autor Wiadomość
zeno127 

Motocykl: Honda VT750c Shadow 1985
  Wysłany: 2026-03-11, 22:14   Zarówka reflektora

Witam wszystkich, ostatnio wieczorem wracałem z przejażdżki i moje światło okropnie słabo świeci,inne mają nowoczesne ledowe światła, a przy tych naszych słabo widać. Zastanawiam się nad żarówkami led, ale w naszym państwie nie wolno zakładać żarówek led, chyba że mamy do tego przystosowany reflektor. Do mojej Hani niema takowego. Czy ktoś zmienił żarówki na ledy,podzielcie się opinią.

AMarek 

Motocykl: Vt 500 C 85r.
Wysłany: 2026-03-11, 23:45   

Zastanawiałem się kiedyś nad takim rozwiązaniem ale "Ledowe" potrzebują wydajnego chłodzenia a na takie nie ma miejsca. Zastosowałem zwykła H4 super + ileś, znacznie lepiej świeci, ma krótką żywotność ale ja mało jeżdżę i na razie świeci.

QCoo 

Motocykl: VT 750 C2, FJR 1300
Wysłany: 2026-03-12, 22:05   

Moja shadowka vt750 z '98 tez słabo świeci i jazda w nocy na nieoświetlonej drodze jest średnia. Zastanawiałem się nad lampami led, ale to odpada bo zupełnie nie pasuje do charakteru tego motocykla. Mam pomysł aby zamontowac lightbary ledowe, co by były uzywane tylko do jazdy nocą

Marcik 1100 

Motocykl: Shadow 1100 1986
Wysłany: 2026-03-15, 09:12   

Cześć,

W moim przypadku "trochę" pomogła wymiana żarówki na jakąś H4 + xxx% jak dobrze pamiętam to Philiiii..ps, ale najwięcej pomogło bezpośrednie zasilanie żarówki z akumulatora (oczywiście przez dodatkowy bezpiecznik i przekaźnik). Aktualnie nie obawiam się, że złapie mnie noc i nic nie będę widział.
Dodatkowo jak potrzeba (sporadycznie) to mam soczewkowe ledy i drogę doświetlam, ale to już nie na legalu.
Pozdrawiam

Dziki HTL 

Motocykl: VTX 1800F1 `07
Wysłany: 2026-03-15, 14:41   

QCoo napisał/a:
Mam pomysł aby zamontowac lightbary ledowe, co by były uzywane tylko do jazdy nocą

niech mnie ktoś poprawi jeśli pitolę głupoty, ale wydaje mi się że jazda na lightbarach nocą jest zabroniona

bogdi 
aby do przodu :)

Motocykl: NC700x i skuter -VT600 w pamięci
Wysłany: 2026-03-15, 21:54   

Dziki HTL napisał/a:
QCoo napisał/a:
Mam pomysł aby zamontowac lightbary ledowe, co by były uzywane tylko do jazdy nocą

niech mnie ktoś poprawi jeśli pitolę głupoty, ale wydaje mi się że jazda na lightbarach nocą jest zabroniona

jeśli udowodnisz, że to są światła przeciw mgłowe lub światła drogowe to możesz mieć pod warunkiem homologacji

mtx32 

Motocykl: Honda VT700C 84'
Wysłany: 2026-03-16, 15:49   

Cytat:
Witam wszystkich, ostatnio wieczorem wracałem z przejażdżki i moje światło okropnie słabo świeci,inne mają nowoczesne ledowe światła, a przy tych naszych słabo widać.

Sprawdzałeś może napięcie na żarówce? W sensie czy nie ma dużych spadków napięcia na kablach/złączach albo słabej masie. Czyli trzeba by zmierzyć napięcie na akumulatorze, a potem na żarówce (najlepiej przy odpalonym silniku gdy napięcie w instalacji jest ok 13,8-14,4V).

Moja Honda VT700c całkiem przyzwoicie świeci w nocy. Zakładałem z ciekawości żarówkę ledową z radiatorem i wentylatorem. Jasność była taka sama, tylko barwa bardziej wpadająca w niebieski oraz mniejsze zużycie prądu. Miałem ją założoną tylko na chwilę bo z tego co wiem to jest nielegalne (mimo że strumnień światła był prawidłowy).

Odpowiedz do tematu