Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Potwierdzenie diagnozy - braku ładowania
Autor Wiadomość
darosław 


Motocykl: VT125 VT750 XL700
Wiek: 50
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 169
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-06-30, 19:47   

U mnie w 750 Aero 2006 nie ma uszczelki, pytałem w serwisie i potwierdzili.
_________________
Apetyt rośnie w miarę jeżdżenia
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-30, 21:52   

czyli tak jak myślałem :) to teraz czy olej można wlewać zaraz po zasilikonowaniu czy lepiej poczekać??
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 49
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 294
Skąd: Chełm
Wysłany: 2019-06-30, 22:27   

Poczekaj lepiej z jakieś 20 min i śmiało wlewaj.
Użyj dobrej masy uszczelniającej (Wurth, Dirko).
Koniecznie odtłuść powierzchnie przed nakładaniem masy.
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-01, 09:28   

Marecki266, właśnie dirko polecali mi w larsonie :) dość drogawa zabawa no ale co zrobić. Dzisiaj składam.
 
 
Kenet 


Motocykl: Shadow 600 '90
Wiek: 33
Dołączył: 26 Cze 2018
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-01, 10:56   

Co do dirko to zalecane jest 30 minut od złożenia do zalania olejem, ale jak Ci się nie spieszy to lepiej poczekać trochę dłużej. No i bardzo ważne - nie nakładaj dużo.
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-01, 21:16   

silnik zmontowany. Alternator sprawdzony, każda para (żółty z żółtym) zaczyna od napięcia koło 13V (zimny silnik, włączone światła, wolne obroty) przy mocniejszym przegazowaniu napięcie skocze spokojnie do 60V i pewnie gdybym dłużej go przytrzymał na obrotach to i 70V bym osiągnął. Czyli co regulator czy może np walnięte aktu? kupione na początku sezonu :(
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 49
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 294
Skąd: Chełm
Wysłany: 2019-07-01, 22:10   

kaj3reczka - pomiary robiłeś na odłączonym regulatorze?
 
 
AMarek 

Motocykl: Vt 500 C 85r.
Wiek: 63
Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2019-07-01, 23:35   

Dla pewności zrobiłbym pomiar z obciążeniem samego alternatora, akumulator pewnie dobry skoro silnik zapalił i świeciły światła, na napięcie samego alternatora z odłączonym regulatorem włączone światła nie mają znaczenia bo obciążają jedynie akumulator.
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-02, 00:02   

Tak, pomiar robiony na odpiętym regulatorze.
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 49
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 294
Skąd: Chełm
Wysłany: 2019-07-02, 06:11   

kaj3reczka - skoro masz takie wyniki to jest dobrze.
Zmierz napięcie na akumulatorze w funkcji obrotów po podłączeniu regulatora.
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-02, 07:59   

Marecki266, jakieś know how? Napięcie mierzyłem wczoraj. Multimetr na 20 produ stałego i do aku. Wynik na zgaszonym moto 13.4, na odpalonym ze światłami koło 12.3
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 49
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 294
Skąd: Chełm
Wysłany: 2019-07-02, 09:14   

Na wolnych obrotach zazwyczaj accu nie będzie doładowane.
Ale jak obroty podniesiesz to już powinno być lepiej.
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-02, 09:58   

tak jak pisałem w 1 poście
Cytat:
Na wysokich obrotach ~12.8
- Niskie obroty ~12
- Niskie obroty + zgaszone lampy ~12.3


Ale jeszcze dla pewności sprawdzę to po powrocie z pracy.
Moto sprawdzone ponownie nie wiem na jakie obroty wykręciłem moto ale było głośno (na bank na drodze do takich obrotów motocykl nie dochodzi) i faktycznie doszło powyżej 14V.

Natomiast mam inny problem, mianowicie skrzynia biegów ma focha. Skrzynia nie schodzi poniżej 2 biegu. jakby coś ją blokowało. czy mogłem coś źle złożyć?
Tutaj na szczęście wystarczyła regulacja sprzęgła. dzięki adam3911

Zauważyłem tez że mniejsza zębatka jest strasznie blisko „drążka” od skrzyni biegów. Czy tak powinno być?
Dodam tylko że zębatka ma 17 zębów czyli tyle ile podaje manual.
 
 
kaj3reczka 


Motocykl: Honda VT750 Black Widow 2004
Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 69
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-14, 12:51   

Panowie update problemu. Problemem była upalona kostka regulator-alternator która wcale na upaloną na wyglądała. Prawdopodobnie ona pomogła regulatorowi w zakończeniu życia. Zamienników brak, w larssonie polecili mi regulator od cbr 600. Lądowanie jest jak dzwon, nawet wydaje mi się za wysokie.
Bez świateł
Normalne obroty 13.1-13.41v
Wyższe obroty 14.85v

Ze światłami
Normalne obroty 12.8v
Wyższe obroty 14.67v

Czy to może być błąd pomiaru multimetru czy coś jest dalej skopane?
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: Honda VT500C 1984r.
Wiek: 49
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 294
Skąd: Chełm
Wysłany: 2019-07-14, 14:20   

Jest dobrze i nie kombinuj :-)
Przebieg napięcia może być odkształcony i tanie mierniki nie zawsze dobrze sobie z tym radzą jeśli chodzi o dokładność pomiaru.
U mnie też na wolnych obrotach napięcia wysokiego nie mam a jeśli się do tego włączy wentylator chłodnicy to raptem mam tylko może z 11V
Jednak wystarczy aby silnik złapał te 2kRPM i już wszystko wraca do normy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM