/
Forum SHOC.PL

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Niespodzianki pierwszego tygodnia po zakupie.
Autor Wiadomość
Waldi_L_N 
Żagle i motory

Motocykl: Shadow 750 C2 RC44 1998
Wysłany: 2025-04-29, 06:16   Niespodzianki pierwszego tygodnia po zakupie.

Zanabyłem w ubiegłym tygodniu 750 '98 z Ostrowa Wielkopolskiego "butelkowa zieleń". Może ktoś zna, może ktoś coś wie? Bo moto zaczyna mnie niepokoić.
Dane z ramy:
VT750C2/CD3W
Color Y-137P
Code Y137G

To że był poobijany przed sprowadzeniem do kraju w 2022 ze wszystkich stron, to wiem z Carfaxa. Ponieważ jest prosty zdecydowałem się go wziąć. To że był cały malowany też nie miałem złudzeń. Już po zakupie pytam się jak mocno był poobjany - "paanie nic nie było, był w oryginalnym lakierze tylko bak jakby wałkiem malowany dlatego lakier poszedł na wszystko zeby w kolorach nie było rożnicy". :lol:
Moto robiło w kraju średnio od przeglądu do przeglądu około 1100km. Całkowity przebieg w chwili zakupu 12 400km. Dla tego silnika to przecież nic.
Pierwszą rzeczą która była problemem już przy oględzinach to aku. Wynorany do cna. Moto odpalone z boostera. Przyczepką do domu, ładowanie, na szczęście wstał.
Pierwsze jazdy - jest OK, zbiera się równo pracuje, nie strzela. Robię w niedzielę kilkudziesieciokilometrowe kółko wokół komina. Coś zaczyna brzęczeć od wibracji. Zinterpretowałem że pewnie drga chińska owiewka. Przyjeżdżam pod dom a tu siurpriza - tylna lampa luźno wisi. Trzyma się w otworach na ledwo nakrętkami które mają mniejszą średnicę niż otwory w błotniku. Brak gumowych przelotek. Wczoraj wycieczka do firmy Guma w Poznaniu - polecam, mistrzowie w motoryzacyjnym asortymencie. Gumki podobne, funkcjonalnie wystarczające po 1,20 PLN od sztuki. Potem w Wabo poszerzane nierdzewne podkładki pod M6 i do domku poskręcać. Jest tak jak ma być. W przelotce oryginalnej otwór wewnętrzny jest fi 8,4 śrubki M6. To samo jest pod zespołem kierunkowskazów. Ale tam śruby mają średnicę poza gwintem fi 8 a sam gwint M6. Jak więc ustalić śruby lampy? ja zastosowałem twardy wężyk PA do pneumatyki fi 8 grubość ścianki 1 - sprawdził się idealnie.
Odpalam moto - pojawia się siwy dym :evil: Przypominam, że sytuacja ma miejsce po jakichś 100 km do zakupu - wcześniej nie kopcił. Spaliny nie lecą tylko z tyłu wydechu (mam HM MBA E1) ale i z miejsca gdzie 2 rury łączą się w jedną. Po sprawdzeniu cen tłumików nowych i używanych demontuję tłumik żeby sprawdzić możliwość naprawy. I tu pojawia się ból. w tylnym kolektorze jest olej. Przynajmniej z namierzeniem nieszczelności nie ma problemu bo plama wylazła na zewnątrz. Tłumik pojedzie dzisiaj do obspawania bo generalnie nie jest jakiś tragiczny.
Bardziej martwi mnie ten olej. Przedni kolektor jest suchy.
Oczywiście może to być uszczelka pod głowicą, może to być uszczelniacz zaworowy, pierścień tłokowy, odma(?).
Jasne że muszę to sprawdzić sam, ale może macie z doświadczenia jakiś standardowy typ awarii która się tam przytrafia. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
Swoją drogą czy przy przebiegu niecałych 12 500 km powinny dziać się takie rzeczy? Oczywiście zdaję sobie sprawę że uszczelnienia mają 27 lat. No i muszę dodać że olej pokazał się po jeździe kontrolnej - moto by sprawdzić czy nie ściąga na autobanie zostało rozpędzone licznikowo do 140 km/h. Idzie prosto. Oczywiście miało za sobą już jakieś 25 km rozgrzewki. Nie było katowane na zimnym.

mtx32 

Motocykl: Honda VT700C 84'
Wysłany: 2025-04-29, 07:12   

Hej,

Z moich doświadczeń podczas renowacji motocykli po poprzednikach (czasami po handlarzach):

- trzeba sprawdzić akumulator (pojemonść czy jest prawidłowa) - często wstawiają mniejszy bo tańszy, a potem elektrolit się gotuje (prąd ładowania jest dobrany do pojemonści akumulatora takiego jaki powinien być fabrycznie)
- wszystkie śruby trzeba sprawdzić albo chociaż ocenić czy było grzebane
- wkład lampy i żarówka przednia do sprawdzenia (ludzie potrafią zamontować wkład lampy pod inną żarówkę i przykleić ją silikonem - byle by świeciło podczas zakupu)
- poziom płynów oraz czy korek od chłodnicy czy trzyma ciśnienie (jak nie to może wystarczy wyczyścić od kamienia pod uszczelkami)
- warto spradzić filtr powietrza bo też potrafią cuda zmajstrować. Raz poprzednik sobie zrobił z niego schowek na szmatkę i narzędzia :shock: (to nie była Honda)

Co do tłumików to na 100% to jest olej? Powinien lekko dymić na niebiesko i spaliny specyficznie śmierdzieć jeśli to olej.
Pytam bo przy tych temperaturach jeszcze potrafi się para wodna skraplać jak się odpali na zimnym - u mnie wczoraj tak było.

Możesz też sprawdzić jak wygląda płyn chłodniczy - jak by padła uszczelka pod głowicą to prawdopodobnie będzie to widać po płynie i ciśnieniu w układzie chłodniczym. Jak sobie obejrzysz jak jest zbudowany cylinder to teoretycznie przy uszkodzonej uszczelce powinien płyn chłodniczy się dostać do cylindra (albo w drugą stronę - zacznie wydmuchiwać płyn chłodniczy).

Można też sprawdzić kolektory dolotowe czy nie są od oleju - np. przez odmę czy olej się nie dostaje. Niby nie powinien ALE jak ktoś motocykl przewrócił (np do transportu) to potrafi się olej przelać do rurek od odmy, a potem do filtra powietrza i gaźnikami do cylindra.
Niedawno kupiłem okazyjnie drugi silnik na zapas i sprzedający nie był zbyt kumaty. Wysłał silnik zalany olejem na palecie na leżąco. Olej podczas transportu oczywiście zaczął się wylewać przez króciec od odmy - silnik jest szczelny jak jest w pionie.

Dobrze jest przed zakupem zajrzeć przez otwór na świecę kamerką inspekcyjną jak wygląda cyliner - czy są rysy i ile nagaru. Przy takim przebiegu powinien być prawie jak nowy (jeśli był zadbany).

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-29, 07:37   

Dzięki za uwagi.
Moto jest z prywatnych rąk, po 3 latach posiadania przywieziony z Francji w 2022r. To nie był handlarz.
Raczej olej, jest tłusto. Na ssaniu na zimnym poszedł siwy dym o dość charakterystycznym duszącym zapachu. W chłodnicy powinien być płyn na bazie glikolu - ten jak przejdzie przez wydech na zdecydowanie inny zapach. Moto raczej zrobiło trochę kilometrów po sprowadzeniu, a ja przewiozłem je w pionie na pewno ;-)
Zaczynam myśleć o kompleksowej wymianie płynów wszelakich, ale dopiero po rozwiązaniu problemu.

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-29, 09:37   

Jestem po konsultacji fotograficznej z mechanikiem który serwisował to moto. Dlatego trochę tą opinię traktuję z dystansem. Wg niego olej poszedłby do odmy a nie w wydech. To co widzimy to nie olej a polało benzyną która rozpuściła nagar. Moto było w zimie przepalane co jakiś czas. Może faktycznie przy nie czyszczonych na wiosnę gaźnikach i słabszej jednej świecy mogło się tak stać? Co Wy o tym myślicie?

mtx32 

Wysłany: 2025-04-29, 12:29   

Ciężko ocenić zdalnie.
Normalnie to wykręcam świecę i kamerą zaglądam do cylindra i w dolot. Po zapachu spalin też można trochę ocenić czy gaźniki zalewają silnik (śmierdzi niespaloną benzyną z wydechu) czy olejem.

Jak świece wyglądają? Jasne czy okopcone? Równo czy któryś cylinder inaczej?
Jak wygląda filtr paliwa? (czysty/brudny) Czy nie ma syfu w baku który powoduje problemy z gaźnikami.

Można też sprawdzić linki od ssania (czy są dobrze dokręcone przy gaźniku i czy się nie zacinają).
Można świece wymienić profilaktycznie.

Dojdziesz do rozwiązania tylko na spokojnie trzeba posprawdzać wszystko, pojeździć i poobserwować kiedy problemy występują.

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-29, 17:17   

Po 20 godz. na gnieździe wydechu (tłumik jest zdjęty) zebrał się olej :-/

Marecki 
Marek

Motocykl: VT1100C3 Aero
Wysłany: 2025-04-29, 19:30   

Nic nie cieknie od góry?

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-29, 19:50   

Marecki napisał/a:
Nic nie cieknie od góry?

Co masz na myśli?
Olej wydostaje się ze środka kolektora, to nie jest wyciek spod uszczelki.

Marecki 
Marek

Wysłany: 2025-04-29, 19:54   

Skoro tak to może być uszczelniacz trzonka zaworu.

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-29, 19:56   

Marecki napisał/a:
Skoro tak to może być uszczelniacz trzonka zaworu.

Dzięki, wezmę pod uwagę.

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-29, 19:58   

Jestem na etapie szukania dokumentacji serwisowej. Jak znajdę, przestudiuję rysunki to wezmę się za rozbieranie.

Marecki 
Marek

Wysłany: 2025-04-29, 20:26   

Z drugiej strony trochę nie bardzo mi się chce wierzyć, że aż tyle oleju przez uszczelniacz pociekłoby aby to miałobyć mokre.
Wstaw jakieś foto

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-30, 01:46   

Pooglądałem serwisówkę. Z wrodzonego lenistwa zrodziło mi się w głowie pytanie czy dałoby się wymienić te uszczelniacze bez zwalania głowicy i rozpinania rozrządu :roll:
W serwisówce widać specprzyrząd do ściskania sprężyn dla zdemontowanej głowicy. Naprawdę nie da się ustawiając tłok w GMP podeprzeć zaworu i jakoś wymienić ten uszczelniacz? Liczę na wiedzę bardziej doświadczonych kolegów :-D
Marecki napisał/a:
Wstaw jakieś foto

Jak ogarnę fotosika.

mtx32 

Wysłany: 2025-04-30, 06:52   

O tłok nie da rady bo możesz pogiąć zawór. Zamiast specjalnego przyrzadu możesz ścisnąć sprężynę ściskiem stolarskim + jakiś element w kształcie "U" żeby wyjąć zabezpieczenia (nawet kombinerki mogą być - kiedyś tak robiłem).

Ja bym na twoim miejscu usawił wał tak, aby zawór wydechowy był zamknięty i zostawił tak moto na kilka dni i zobaczył czy zbiera się olej na zaworze (w środku głowicy). Często da się tam zajrzeć kamerą z telefonu, a jak nie to kamerką inspekcyjną.

Droga na skróty przy naprawie silnika to nie jest dobry pomysł.
Nie wiem jak w twoim modelu ale często konieczne jest wyjęcie silnika z demontażem części osprzetu. Trzeba zdjąć głowicę, wyczyścić wszystko i dobrze by było dać nową uszczelkę pod głowicę. Czasowo lepiej to zrobić raz a dobrze niż na skróty i potem poprawiać (na nowo wyciągać silnik).

Waldi_L_N 
Żagle i motory

Wysłany: 2025-04-30, 07:28   

mtx32 dzięki.
Wiem jak to zrobić "po Bożemu" :-)
Natomiast chciałem zrobić to bez demontażu na szybko by mieć podstawę do decyzji czy zostawiać moto (wymiana uszczelniaczy zaworowych to drobnostka w porównaniu z kosztami innych teoretycznych napraw) czy kłócić się z poprzednim właścicielem żeby odstąpił od sprzedaży. No cóż, czas nabyć kamerkę inspekcyjną.

Odpowiedz do tematu