Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ładowanie - aku - alternator - ogólnie problem
Autor Wiadomość
piotrok 
free rider


Motocykl: Honda Shadow VT700C 1986
Wiek: 48
Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 566
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2012-06-03, 10:17   

Niestety.... wczoraj siedziałem cały dzień w garażu i kicha.... Regulator pomierzony zgodnie z instrukcją którą przesłał mi na priv kolega Bondi - wynika z tych pomiarów że jest OK. Zwarć i przejść do masy w uzwojeniach nie ma. Wszystkie przewody skontrolowane - napięcie na aku przy 5000 obr 13,85V przy właczonych światłach. Niby jest OK - ale godzinna jazda rozładowuje aku......... Aku nowe, bez problemu ładuje się z prostownika i trzyma parametry...... Co robić??????? :-/
_________________
ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ
 
 
yarkom 
Jarek


Motocykl: VT 700 C 86
Wiek: 54
Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 246
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-06-03, 11:15   

Sprawdz jaki masz pobór prądu przy wyłączonym zapłonie i moto... może masz jakiegoś cichego złodzieja
_________________
"Get your motor runnin'
Head out on the highway
Lookin' for adventure"
Steppenwolf "Born to be Wild"

https://picasaweb.google.com/111954795753993843437/HondaShadow700c?authkey=Gv1sRgCK6QhoWsnu6UCQ&feat=directlink#
 
 
 
Bondi 
Wojtek


Motocykl: Honda VT 1100 ACE C2 98
Wiek: 50
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 361
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-06-03, 13:14   

Pomiar regulatora co ci podałem, nie jest na 100% że jest dobry, ale metodą domową tylko tak sprawdzisz. Zobacz jeszcze jakie jest napięcie na wolnych obrotach, między przewodami wychodzącymi z alternatora(te 3-żółte), rozłącz kostkę i miernik na Woltomierz napięcie przemienne zakres do 200V, odczyt powinien być taki sam na 3-pomiarach.
_________________
Cytat:
W życiu nie liczy się cel, liczy się podróż...

Mój Cień:
http://www.fotosik.pl/pok...1c48bcf098.html

http://www.fotosik.pl/pok...e2598a7c2a.html
 
 
piotrok 
free rider


Motocykl: Honda Shadow VT700C 1986
Wiek: 48
Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 566
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2012-06-03, 21:45   

yarkom napisał/a:
Sprawdz jaki masz pobór prądu przy wyłączonym zapłonie i moto... może masz jakiegoś cichego złodzieja


0mA........ aku pada podczas jazdy - jak moto stoi nie jeżdżone to aku trzyma. Jutro pomierzę napięcia na uzwojeniach z altka...... :cry:
_________________
ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ
 
 
Matrix 


Motocykl: HONDA SHADOW VT 700 TWIN 1986
Wiek: 49
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 3025
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-04, 06:10   

Sprawdź czy nie masz gdzieś przełamanych przewodów :-/
_________________
Matrix w Trasie

Gość Usługi BHP dla Ciebie twojebhp@gmail.com
 
 
Zyrafa 


Motocykl: Honda Shadow VT 700 C V-twin / 86r
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 61
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2012-06-04, 12:06   

...myślę ze trzeba to usystematyzować ... więc napięcie mierzy się równolegle do źródła , a natężenie szeregowo... reasumując pomierz wpierw upływ prądu z akumulatora przy wyłączonym silniku , a następnie poziom ładowania akumulatora przy włączonym silniku ... podłącz miernik pomiędzy bolec + na aku a obejmę przewodu plusowego i sprawdź jaki masz natężenie ( Amperarz ) prądu przepływającego z akumulatora ( na postoju) i do akumulatora podczas pracy silnika.... zapodaj wynik ...
_________________
"Ryba nie może żyć w przejrzystej wodzie" - TSUNETOMO YAMOMOTO / STOP ACTA
 
 
 
Matrix 


Motocykl: HONDA SHADOW VT 700 TWIN 1986
Wiek: 49
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 3025
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-04, 19:17   

Dzisiaj coś mnie tknęło i postanowiłem sprawdzić ładowanie w mojej Blacklady i co się okazało... ładowania brak, po odpaleniu napięcie na poziomie 12,3 V, przegazówka nic nie zmienia :cry: . Pomiar na kostce wskazuje 17V, 17V i 9V. Znaczy padł alternator. Wymontowałem dziada i szukam kogoś kto mi go teraz przewinie we wtorek, środę bym zdążył go zmontować i ruszyć na Shadowisko.
Mam pytanie czy składa się to na silikon?
Przy okazji podziękowanie dla Markiza i Todka za telefoniczną pomoc w diagnozie bo w garażu nie miałem dostępu do sieci, a nie pamiętałem jak interpretować wyniki :thx: :thx: :thx:
_________________
Matrix w Trasie

Gość Usługi BHP dla Ciebie twojebhp@gmail.com
 
 
Sasin 
Tomek


Motocykl: był VT 1100 C; GS1150
Wiek: 52
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 605
Skąd: Działdowo NDZ
Wysłany: 2012-06-04, 19:22   

Matrix napisał/a:
Dzisiaj coś mnie tknęło i postanowiłem sprawdzić ładowanie w mojej Blacklady i co się okazało... ładowania brak, po odpaleniu napięcie na poziomie 12,3 V, przegazówka nic nie zmienia :cry: . Pomiar na kostce wskazuje 17V, 17V i 9V. Znaczy padł alternator. Wymontowałem dziada i szukam kogoś kto mi go teraz przewinie we wtorek, środę bym zdążył go zmontować i ruszyć na Shadowisko.
Mam pytanie czy składa się to na silikon?
Przy okazji podziękowanie dla Markiza i Todka za telefoniczną pomoc w diagnozie bo w garażu nie miałem dostępu do sieci, a nie pamiętałem jak interpretować wyniki :thx: :thx: :thx:


A tak konkretnie co chcesz składać na silikon?
_________________
Tomek :)
www.moje-dzialdowo.pl
Interaktywne Muzeum Pogranicza - ZAPRASZAM
http://www.muzeum.dzialdowo.pl/
 
 
 
Matrix 


Motocykl: HONDA SHADOW VT 700 TWIN 1986
Wiek: 49
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 3025
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-04, 19:28   

Pokrywę przed skręceniem zamierzałem posmarować silikonem, chyba że się mylę i bez silikonu nie będzie problemu ze szczelnością :mrgreen:
_________________
Matrix w Trasie

Gość Usługi BHP dla Ciebie twojebhp@gmail.com
 
 
Todek 
Lone Rider


Motocykl: VTX 1800 C 03 XL 650 V 04
Wiek: 51
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 7637
Skąd: Kostry/Parczew/LPA
Wysłany: 2012-06-04, 19:42   

Tak, na dobry silkon. Np Eringa, lub na specyfik o nazwie Hylomar.
_________________
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
Car Wszechrosji Piotr I - Ukaz o Badaniu Świadków".

Moje moto:
WSK 125 M06 B3 85
 
 
 
Sasin 
Tomek


Motocykl: był VT 1100 C; GS1150
Wiek: 52
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 605
Skąd: Działdowo NDZ
Wysłany: 2012-06-04, 19:46   

Matrix napisał/a:
Pokrywę przed skręceniem zamierzałem posmarować silikonem, chyba że się mylę i bez silikonu nie będzie problemu ze szczelnością :mrgreen:


Proponuję udaj się do Agromy kup kawałek uszczelki 0,4 - 0,5 mm i wytnij uszczelkę. Jeśli będziesz używał samego sylikonu to pokrywa będzie o grubość uszczelki niżej, a to w japończyku jest nie dobrze (u mnie w 1100 było za ciasno i nie obracało się koło zębate pośrednie od rozrusznika). Nie uchroniło mnie to właśnie od wycięcia uszczelki. Koszt ok. 10,00PLN plus chwila cierpliwości.
_________________
Tomek :)
www.moje-dzialdowo.pl
Interaktywne Muzeum Pogranicza - ZAPRASZAM
http://www.muzeum.dzialdowo.pl/
 
 
 
Matrix 


Motocykl: HONDA SHADOW VT 700 TWIN 1986
Wiek: 49
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 3025
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-04, 20:15   

Po zdjęciu pokrywy nie było tam, żadnej uszczelki i raczej nie będę miał czasu zrobić nowej przed czwartkiem :shock:
_________________
Matrix w Trasie

Gość Usługi BHP dla Ciebie twojebhp@gmail.com
 
 
Sasin 
Tomek


Motocykl: był VT 1100 C; GS1150
Wiek: 52
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 605
Skąd: Działdowo NDZ
Wysłany: 2012-06-04, 20:27   

Jeśli nie było uszczelki to ok rób jak Todek mówi i będzie dobrze.
_________________
Tomek :)
www.moje-dzialdowo.pl
Interaktywne Muzeum Pogranicza - ZAPRASZAM
http://www.muzeum.dzialdowo.pl/
 
 
 
Matrix 


Motocykl: HONDA SHADOW VT 700 TWIN 1986
Wiek: 49
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 3025
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-04, 20:32   

Będzie dobrze jak znajdę kogoś, kto mi przewinie uzwojenie altka, a jak na złość nikt nie chce się podjąć tego zadania. Jutro się okaże co i jak bo mam do sprawdzenia jeszcze z 5 adresów w okolicy.
_________________
Matrix w Trasie

Gość Usługi BHP dla Ciebie twojebhp@gmail.com
 
 
Bondi 
Wojtek


Motocykl: Honda VT 1100 ACE C2 98
Wiek: 50
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 361
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-06-04, 20:46   

Matrix napisał/a:
Będzie dobrze jak znajdę kogoś, kto mi przewinie uzwojenie altka, a jak na złość nikt nie chce się podjąć tego zadania. Jutro się okaże co i jak bo mam do sprawdzenia jeszcze z 5 adresów w okolicy.

Ja robiłem uzwojenie u Krzynówka w Suwałkach, i jak do tej pory jest OK. :-)8 :thx:
Wcześniej było zrobione w zwykłym zakładzie, to się okazało że,
za cienki drut był użyty i niestarannie nawinięte :-/ , co spowodowało uszkodzenie uzwojenia po 3-ch miesiącach.
A uszczelkę wyciąłem sam z brystolu + silikon i jest GIT :lol:
_________________
Cytat:
W życiu nie liczy się cel, liczy się podróż...

Mój Cień:
http://www.fotosik.pl/pok...1c48bcf098.html

http://www.fotosik.pl/pok...e2598a7c2a.html
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM