/
Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki akumulator do VT500C?
Autor Wiadomość
Marecki 
Marek


Motocykl: VT1100C3 Aero
Wiek: 54
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 1016
Skąd: Chełm
Wysłany: 2021-01-14, 20:09   

Posłuchałem jeszcze paru opinii z innych źródeł i w zasadzie wniosek nasuwa się jeden: trzeba kupić po prostu jakiś FIRMOWY accu a nie powinno być problemu.
Takie wynalazki, które miałem lepiej omijać szerokim łukiem bo podobne „przygody” też inni mieli.

Dzięki za wypowiedzi :-)
_________________
były: VT1100C2 Sabre 2003r. i VT500C 1984r.
 
 
zemnebedeusz 
Facta non Verba!


Motocykl: Honda Shadow VT750ccm Custom 1985r
Wiek: 48
Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 311
Skąd: Stavanger
Wysłany: 2021-01-14, 22:07   

Tylko jak będziesz kupował akumulator firmowy uważaj na podróby. Czasami "amerykański oryginał" jest "made in China" i "jedzie" na opinii sprzed wielu lat, kiedy jeszcze był "made in USA". Dlatego kupiłem Tuborga w rozsądnej cenie i z dużym prądem rozruchowym, co jest bardzo ważne przy silnikach "V".
 
 
Dżej dżej 

Motocykl: VT700C, GL500, GL1500CF
Dołączył: 15 Sty 2012
Posty: 1073
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-01-15, 11:42   

Z moich doświadczeń wynika, że nie ma już dobrych akumulatorów. Wytrzymują ze dwa lata i padają, niezależnie czy są firmowe czy nie.
Może na pierwszy akumulator producenci pakują coś lepszego, ale kupowałem już różne i wszystkie padały pomimo dbania o nie jak o dziecko.
_________________
___________________________
Ja wlokę cień, cień wlecze mnie,
Kałuże lśnią nam pod nogami.
 
 
Marecki 
Marek


Motocykl: VT1100C3 Aero
Wiek: 54
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 1016
Skąd: Chełm
Wysłany: 2021-03-20, 17:34   

W końcu zebrałem się i kupiłem Motobatt’a 15Ah
Mam nadzieję, że będzie lepiej niż w przypadku poprzednich.
_________________
były: VT1100C2 Sabre 2003r. i VT500C 1984r.
 
 
Woder 
Woder


Motocykl: VT 500 C 86, WSK M06 KOS 85
Wiek: 51
Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 629
Skąd: Nysa, Malary
Wysłany: 2021-03-20, 19:17   

To brawo :mrgreen: :mrgreen:
_________________
Vel Thomas
 
 
wiesgaj 


Motocykl: VT500c 84
Wiek: 58
Dołączył: 13 Kwi 2014
Posty: 43
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-06-16, 11:19   Akumulator 14Ah.

Kupiłem 14Ah i udało mi się włożyć. Trochę modyfikacji obejmy i wchodzi bez problemu. Muszę powiedzieć że jest różnica w kręceniu rozrusznikiem.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0e5cc00d49cda520
 
 
jotemka 


Motocykl: VT500C
Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-12-11, 13:19   

Cześć, dorzucę info o moim akumulatorze. Udało mi się upchnąć bez problemu aku o pojemności 15Ah.
Jest to MOTOBATT MB12U typu AGM, zaprojektowany w USA, a produkowany albo tam lub wiadomo gdzie. Trochę kosztuje, ale rewelacja - może pół roku stać bez doładowania. Trzeci sezon na nim jeździłem i zero oznak ubytku sprawności. Kiedyś specjalnie zimą chodziłem i co miesiąc sprawdzałem go testerem akumulatorów. Z wyjściowych 12,8V (do takiego napięcia się ładuje) spadło mu do wiosny na 12,78V. Kiedyś jakiś gość z USA na forum chwalił się w dyskusji o akumulatorach, że 7 rok lata na takim aku. Po obserwacji mojego jestem skłonny w to uwierzyć. Z nowym fabrycznie rozrusznikiem jaki mam od jakiegoś czasu aku współpracuje rewelacyjnie i to mi daje nadzieję na jego długie życie. Polecam ten model do naszych VT500C.
_________________
Michał
Ostatnio zmieniony przez jotemka 2022-12-11, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
AMarek 

Motocykl: Vt 500 C 85r.
Wiek: 68
Dołączył: 17 Mar 2016
Posty: 258
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2022-12-11, 17:19   

jotemka napisał/a:
...... Z wyjściowych 14,8V (tak- do takiego napięcia się ładuje) spadło mu do wiosny na 14,78V.......

Taki akumulator nie może mieć takiego napięcia, to raczej miernik źle działa. Natomiast szybkość samorozładowania, trzymanie parametrów w czasie zależy od jakości materiałów. Sam w moim mam Vartę YB12A-A zakupioną w kwietniu 2018r. i działa na razie, ale bardzo mało jeżdżę.
 
 
jotemka 


Motocykl: VT500C
Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-12-11, 19:29   

O rany, oczywiście, źle mi się kliknęło i nie zauważyłem. Pewnie że nie 14,8 tylko 12,8. Już poprawiam. Dzięki za zwrócenie uwagi.
_________________
Michał
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM