Forum SHOC.PL


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Todek
2020-12-04, 12:04
Spawana głowica cylindra
Autor Wiadomość
bugi 

Motocykl: brak
Dołączył: 13 Lis 2020
Posty: 19
Skąd: Katowice
  Wysłany: 2020-12-01, 19:45   Spawana głowica cylindra

Witam,
Mam takie pytanie, czy pospawana głowica cylindra z przodu oraz pokrywa to problem. Czy może to mieć wpływ na funkcjonowanie silnika? Czy jest to bezpieczne?

Muszę wiedzieć czy mogę tak jeździć czy kupić nową, jestem przed renowacją. Nie chciałbym odpicować coś co wyrzucę na śmietnik.

Jeśli ktoś mi powie jak dodać zdjęcia do posta to dodam

Dzięki!
 
 
januszek 


Motocykl: Yamaha 1900 Stratoliner
Wiek: 64
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 1371
Skąd: Działdowo
Wysłany: 2020-12-02, 11:06   

Jeżeli mimo tego spawu silnik pali , nic spod spawu czy głowicy nie wycieka , nie pojawia się w okolicy spawu kompresja (ciśnienie z komory spalania) to można śmigać . Jest to na pewno bezpieczne dla Ciebie - w sensie uszkodzeń ciała , ubrania , czy też Twojego EGO :-)8 . Natomiast dla samego sprzętu też raczej bezpieczne puki nie pojawią się wspomniane wyżej objawy typu wycieki itd. Bo wiadomo że wtedy trzeba stanąć , szukać mechaniora i wymienić głowicę. Prawdopodobnie prędzej czy później to Cię czeka , sam musisz zdecydować czy robić to teraz czy czekać na jakieś "objawy" wskazujące , że - pszyszła pora na głowicę.
_________________
Życie jest piękne , ale oglądane zsiodła z V-ką między nogami
 
 
bugi 

Motocykl: brak
Dołączył: 13 Lis 2020
Posty: 19
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-12-02, 11:28   

Dzięki, a jeszcze jedno mnie zastanawia. Kupiłem ten silnik niedawno, sprzedawca zapewniał, że jest to silnik z vt 600. Przy demontażu osprzętu natrafiłem na magistralę olejową/przewód olejowy, wychodzący z cylindrów do miejsca gdzie powinien być wkręcony czujnik ciśnienia oleju.

Wygląda to jakby ktoś sobie to sam zrobił, na końcu przewodu jest jakoś dziwnie wmontowany ten czujnik, końcówka przewdou z czujnikiem była wkręcona śrubą w miejsce czujnika.

Wygląda to mniej więcej tak: https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/i0kpbu2ha2yh-PL/image;s=1000x700

tyle, że na końcu był jeszcze zamontowany czujnik.

Czy powinienem mieć taki przewód w swoim vt 600? Czy zostałem oszukany?
Pytam bo tamten przewód jest pęknięty i chcę go wymienić,a nie wiem jak to połączyć z czujnikiem...
 
 
Todek 
Lone Rider


Motocykl: VTX 1800 C 03 XL 650 V 04
Wiek: 53
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 9178
Skąd: Kostry/Parczew/LPA
Wysłany: 2020-12-02, 18:36   

W silnikach z pierwszych lat produkcji VT600 od 88 do chyba 94 jest ten przewód, a w nowszych go nie ma.
_________________
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
Car Wszechrosji Piotr I - Ukaz o Badaniu Świadków".

Moje moto:
WSK 125 M06 B3 85
 
 
 
bugi 

Motocykl: brak
Dołączył: 13 Lis 2020
Posty: 19
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-12-02, 19:50   

Podłubałem trochę i znalazłem prawidłowe połączenie, ucieszyłem się widząc, że przewody łączą się z silnikiempo prawej stronie z przodu na pokrywie. Gdy jednak zajrzałem na mój silnik, nie mam takiego miejsca...

Podejrzewam dwie możliwości:
1. silnik jest z innej wersji niż cylindry(cylindry mają wejście na połączenie)
2. ktoś zamontował wcześniej złą pokrywę z nowszego modelu, bez tego wejścia.

Ktoś mi odpowie jaki scenariusz jest najbardziej prawdopodobny i czy jak wymienie samą prawą pokrywę i podłączę przewody to wszystko będzie działać dobrze? Czy raczej silnik w środku też jest inaczej zbudowany i wymiana pokrywy nic nie pomoże?

Dzięki!
 
 
Skorupek 


Motocykl: Vt600c 88' Vt1100c 96' DR650 95'
Wiek: 34
Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 1080
Skąd: Morszków/WSK, Marki
Wysłany: 2020-12-03, 18:49   

To że zmienisz pokrywę i będziesz miał gdzie przykręcić magistralę nie znaczy że będzie działało Magistrala musi nieć zasilanie a żeby je miała musi być kanał olejowy. jak pod deklem go nie ma to znaczy że silnik jest po 96 roku i przykręcenie spowoduje że wałki zatrzesz bo nie będą do smarowane. Ogólnie to sprawa składania silnika ze skrzynki zawsze jest ryzykiem.

Silnik może mieć RSredbul albo frOg oni lubują się w takich maszynach i pewnie mają coś w swoich zasobach. Ja już wyczyściłem swoje półki z prawie wszystkich gratów od 600. To takie dobre silniki że ciężko o lepsze ;-)
 
 
Fr0g 
pan Wyindywidualizowany


Motocykl: Hanki: VT 600 1994 + VT 1300 Interstate 2010
Wiek: 36
Dołączył: 01 Maj 2014
Posty: 1435
Skąd: (Sercem PŁO) WUWUA
Wysłany: 2020-12-04, 06:55   

Ja nie mam. Poszedł do Łukasza (RSRedBull)

Telefon:
SześćDziewięćTrzy cztery-pięć-dwa 652 - Łukasz

Miejscowość Dobrzyków k/Płocka
_________________
-> Oddaj proszę 1% podatku <-

Moja VT 600
 
 
zemnebedeusz 
Facta non Verba!


Motocykl: Honda Shadow VT750ccm Custom 1985r
Wiek: 44
Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 182
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2020-12-04, 07:41   

Skontaktuj się z Marudą. Może coś podpowie albo coś ma w swoim kubryku.
 
 
bugi 

Motocykl: brak
Dołączył: 13 Lis 2020
Posty: 19
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-12-04, 11:47   

W grę wchodzi wymiana cylindrów na nowszy model. Zanim jednak się na to zdecyduję załączam zdjęcia prawej strony silnika, czy ktoś jest w stanie określić czy jes to model z 88-89 roku z kanałem oleju, który ma być dostarczany do wyjścia w obudowie? Widać tam jakiś otwór, czy to jest to?

Linki:
https://1drv.ms/u/s!AsuTbnlafPiZoX_448bw0qFGbiad
https://1drv.ms/u/s!AsuTbnlafPiZoXyfqO2St1aDQnET
https://1drv.ms/u/s!AsuTbnlafPiZoX1o1YiaBcd1o22u
https://1drv.ms/u/s!AsuTbnlafPiZoX7t-UUBFGvIUAvo

Dzięki!
 
 
bugi 

Motocykl: brak
Dołączył: 13 Lis 2020
Posty: 19
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-12-04, 12:22   

Znalazłem w starym manualu, ten gruby bolec na dole to miejsce gdzie powinna być kryza olejowa, a jest bolec. Czy w nowszych modelach też tak jest czy ktoś ten bolec sam zamontował?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM